17 Eylül 2013 Salı

HAMİLE GEBELİK OBSTETRİK ULTRASONOGRAFİ 0-216-521-88-36

SORU: Gebelik ultrasonu yani obstetrik ultrason nedir?
CEVAP: Gebeliğin belirli haftalarında ya da acil durumlarda gebelik haftasına bakılmaksızın herhangi bir zaman yapılan bebeği ve annenin rahmini, rahim ağzını, yumurtalıklarını ve plasentayı incelemeye yönelik ultrason şeklidir. Ucuz ve basit bir yöntemdir.

SORU: Gebelik ultrasonu nasıl yapılır?
CEVAP: Ultrason odasında anne adayı sedyeye sırt üstü yatar. Karın bölgesini açar. Radyoloji doktoru anne adayının karnına jel adı verilen kaygan sıvıdan sürer. Daha sonra ultrason cihazının prob adı verilen parçasını karın bölgesinde gezdirirken ekrandan izler. İnceleme yaklaşık 10-20 dakika kadar sürer. inceleme bitince elde ettiği bulguları rapor haline dönüştürür. İnceleme acı ya da rahatsızlık hissi vermez. Sırtüstü yatamayan anne adaylarının başının altına birkaç tane yastık konularak rahat etmesi sağlanır.

SORU: İnceleme ne kadar sürer?
CEVAP: Ortalama 10-20 dakika sürmektedir.

SORU: Gebelik ultrasonu sırasında herhangi bir acı ya da rahatsızlık hisseder miyim?
CEVAP: Hayır, ne siz ne de bebeğiniz herhangi bir acı ya da rahatsızlık duymazsınız. Ancak sırtüstü yatmada zorlanıyorsanız, başınızın altına bir kaç adet yastık konulabilir.

SORU: Gebelik ultrasonunun bebeğime bir zararı var mıdır?
CEVAP: Bugüne kadar ultrasonun anne karnındaki bebeğe bir zararının olduğu görülmemiştir. Emniyetli bir inceleme şeklidir. Endişeye gerek yoktur.

SORU: Gebelik ultrasonunun herhangi bir hazırlığı var mıdır?
CEVAP: Hayır, herhangi bir hazırlığı yoktur.

SORU: Gebelik ultrasonu bebekteki anormallikleri saptamada ne kadar başarılıdır?
CEVAP: %60-70 düzeyinde başarılıdır. Bu demek oluyor ki %30-40 oranında var olan anormallikler görülemeyebilir. Yine de ultrason gebelikte en iyi ve en başarılı radyolojik inceleme yöntemidir.

SORU: Gebelikte rutin olarak kaçıncı haftada ultrason yapılması gereklidir?
CEVAP: Biz 11-14 cü haftalar arasında ve 18-23 cü haftalar arasında olmak üzere gebelik süresince 2 defa ultrason incelemesinin rutin olarak her gebede yapılmasını öneriyoruz. Beklenmedik, normal dışı gelişmeler olursa bu haftalar dışında da ultrason yapılabilir. Sık yapılan ultrasonun bir zararı görülmemiştir.


SORU: Gebelik ultrasonunda ense kalınlığı ölçümü nedir?
CEVAP: 11-14 cü haftalar arasında yapılan 2'li testin bir parçası olup bebeğinizde" Down Sendromu" ya da "Mongolizm" denilen hastalığın olup olmadığını belirlemeye yönelik bir incelemedir. Down sendromlu çocuklarda zeka geriliği ile kalp ve diğer organları ilgilendiren bozukluklar bulunmaktadır. Bu durumun mümkün olduğunca erken saptanması aileyi büyük bir fiziksel ve psikolojik yükten kurtarır.

SORU: Ense kalınlığının ölçüldüğü 2'li test ne kadar başarılıdır?
CEVAP: Down sendromunu saptamada %90 oranında, trizomi 18'i saptamada %98 oranında başarılıdr.

SORU: Ense kalınlığı ölçümünde ölçülen şey nedir?
CEVAP: Down sendromlu bebeklerde 11-14 cü haftalarda ense bölgesi dokularında belirgin ödem vardır. Bu ödem ense kalınlığını arttırır. 3 mm'nin üzerinde çıkan değerler Down sendromu lehinedir. Böyle bir durumda amniosentez gibi ileri tetkiklere başvururlur. Eğer sonuç 3 mm'nin altında ise normaldir. Endişeye gerek yoktur.

www.radistanbul.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder