17 Eylül 2013 Salı

KARACİĞER HEPATOBİLİER SİSTEMLER SAFRA KESESİ DALAK PANKREAS ABDOMEN ÜST ALT BATIN USG 0-216-521-8836

SORU: Karaciğer yağlanması yani hepatosteatoz nedir?
CEVAP: Karaciğer hücrelerinde yağ depolanmasıdır.

SORU: Steatohepatit nedir?
CEVAP: Steatohepatit, yağlanma ile birlikte karaciğer işlevlerinde bozulma ve bağ doku artışının bulunması durumudur.

SORU: Karaciğer yağlanması ne kadar sık görülür?
CEVAP: Karaciğer yağlanması öyle sık görülen bir durumdur ki her 4 yetişkinden 1'inde bulunmaktadır. Ancak çoğunlukla bir bulgu vermez ve bir problem oluşturmaz. Bu nedenle de kişi tarafından farkedilmez. Yapılan bir ultrasonda tesadüfen saptanır.

SORU: Karaciğer neden yağlanır?
CEVAP: En sık neden şişmanlık yani obezitedir. Obezitede pek çok organda ve vücut bölgesinde yağ birikimi olur. Diğer nedenler ise alkol kullanımı, şeker hastalığı, bazı ilaçlar, bazı karaciğer hastalıları, kan yağlarında yükseklik v.b. dir.

SORU: Karaciğer yağlanmasının belirtileri nelerdir?
CEVAP: Çoğunlukla hiç bir belirti vermez. Tesadüfen yapılan bir ultrason muayenesinde saptanır. Bazı kişilerde karaciğerde büyüme ve bu büyümeye bağlı karnın sağ üst bölümünde ağrı, bazen karaciğer işlevlerinde bozukluk, şiddetli yağlanmada hafif sarılık gibi belirtiler görülebilir.

SORU: Karaciğer yağlanmasının teşhisi nasıl konulur?
CEVAP: Karaciğer yağlanmasının teşhisi ultrason muayenesi ile konulur. Ayrıca ultrasonda yağlanmanın düzeyi de belirlenir. Yağlanma ultrason bulgularına göre 3 seviyededir; hafif yağlanma, orta derecede yağlanma ve şiddetli yağlanma. Ayrıca kan tahlilleri karaciğer işlevlerini değerlendirmede, kandaki yağ düzeyinin belirlenmesinde yardımcı olarak karaciğer yağlanması teşhisini destekler.

SORU: Karaciğer yağlanmasında ne yapmalıyım?
CEVAP: Yağlanmanın sebebi ortadan kaldırılarak sorun çözülmeye çalışılır. Alkol kullanımı varsa alkol kesilir. Şişmanlık varsa kilo verilir. Kan yağları yüksek ise yağdan fakir diyet uygulanır. Şeker hastalığı varsa kan şekeri düzeyi ayarlanır. İlaç kullanımına bağlı ise doktorunuza danışarak çözüm aranabilir.

SORU: Diyetle karaciğer yağlanması ne kadar sürede düzelir?
CEVAP: Karaciğer yağlanması diyete çok çabuk yanıt vererek hızla düzelir. Kimi zaman 1 hafta gibi kısa bir sürede yağlanma azalabilmekte veya tamamen düzelebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder