17 Eylül 2013 Salı

OSTEODANSİTOMETRİ - KEMİK YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ 0-216-521-8836

SORU: Kemik dansitometrisi nedir?
CEVAP: Kemik dansitometrisi kemik yoğunluğunu ölçmek için kullanılan önemli bir teşhis aracıdır. Ölçümler çok hassas olup %1 kadar küçük kemik kayıplarını bile saptayabilir. Kemik erimesinin teşhis edilmesinde ve derecesinin belirlenmesinde yardımcıdır. Tedaviyi yönlendirir. Ucuz ve basit bir yöntemdir.

SORU: Kemik dansitometrisi nasıl yapılır?
CEVAP: Bu konuda eğitimli ve deneyimli bir teknisyen sizi kemik dansitometri cihazının masası üzerine yatırır. Cihazın bilgisayar ekranını kullanarak çekimi başlatır. Cihazın tarayıcısı siz hareketsiz halde beklerken üzerinizde hareket ederek gerekli ölçümleri yapar. İnceleme hiçbir şekilde acı ya ada rahatsızlık hissi vermez. 5-15 dakika gibi kısa bir sürede biter.


SORU: Herhangi bir hazırlık gerektirir mi?
CEVAP: Hayır. Herhangi bir hazırlık gerektirmez. Arzu edilen zamanda yapılabilir.

SORU: Kemik dansitometrisinin insan sağlığına herhangi bir zararı var mıdır?
CEVAP: Hayır. Kemik dansitometrisinde çok düşük miktarlarda X ışınları kullanılmaktadır. Bu nedenle herhangi bir zararı söz konusu değildir.


SORU: Çıkan değerlerin anlamı nedir?
CEVAP: T skoru'na dikkat ediniz. -1'in üzerindeki değerler normaldir. -1 ila -2.5 arasındaki değerler osteopeni(Hafif kemik erimesi) ve -2.5'in altındaki değerler ise osteoporoz(Bariz kemik erimesi)dur.

SORU: Kemik dansitometrisi ne zaman yapılmalıdır?
CEVAP: 40 yaş ve üzeri kadınlar kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmalıdır. Menopoz dönemi sonrasında kemik yoğunluğunun takibi için menopoz dönemi öncesinde bir defa kemik dansitometrisi yapılmış olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder