17 Eylül 2013 Salı

MAMMOGRAFİ DİJİTAL MAMOGRAFİ MAMMOGRAFİ ÜSKÜDAR ÜMRANİYE ÇEKMEKÖY SANCAKTEPE SARIGAZİ ŞİLE AĞVA RİVA BEYKOZ 0-216-52188836

SORU: Mammografi nedir?
CEVAP: Mammografi çok iyi bir tarama ve erken teşhis aracıdır. Etkin ve güvenilirdir. Pek çok meme kanserini küçük boyutta saptayabilir. Erken teşhis sayesinde hayatta kalma oranını %30 oranında arttırır. Tedavideki başarıyı yükseltir. 1913 yılında icat edilmiş olup 1960 yılında tarama testi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

SORU: Mammografi cihazı neye benzer?
CEVAP:
Mammografi 2


SORU: Mammografi nasıl çekilir?
CEVAP: Mammografide teknik çok önemlidir. Bu nedenle uygun cihaz ve deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Mammografi çekimi sırasında belden yukarısı çıplak halde iken bu konuda eğitim görmüş bir teknisyen memeyi iki plastik plak arasında bir kaç saniye sıkıştırır. Bu sıkıştırmanın amacı meme dokusunu yayarak daha iyi görüntü elde etmektir. Yeni teknoloji cihazlarda verilen basınç otomatik olarak ayarlandığından gereğinden fazla basınç uygulanmaz ve ağrı hissetmezsiniz. Normalde 2 ayrı pozisyonda çekim yapılır. Radyoloji uzmanı doktor gerek görürse değişik pozisyonlarda ek çekimler yapılabilir.


SORU: Mammografi çekiminin bir zararı var mı?
CEVAP: 40 yaşının üzerinde zararı önemsenmeyecek kadar azdır. Yararları yanında zararı önemsiz derecededir. Ancak 40 yaşından önce mecbur kalmadıkça mammografi çekilmemelidir. Ultrason muayenesi bu dönemde daha uygundur.


SORU: Mammografi çekimi sırasında ağrı hisseder miyim?
CEVAP: Hayır. Yeni nesil cihazlar otomatik basınç ayarı yapabilmektedir. Bu nedenle ağrı hissetmezsiniz.


SORU: Mammografi çekimi için herhangi bir hazırlık gerekirmi?
CEVAP: Temizlik yeterlidir. Bunun dışında çekim sırasında belden yukarısı çıplak olacağı için en fazla 2 parça elbise giyin. Filmi etkileyebileceginden, koltuk altlarina deodorant, talk pudrasi, losyon gibi seyler sürmeyin.


SORU: Mammografi çektirmeye gelirken yanımda getirmem gereken şeyler var mı?
CEVAP: Evet. Daha önceden mammografi ya da ultrason çektirdiyseniz bu filmleri ve raporlarını yanınızda getiriniz. Böylelikle inceleme karşılaştırmalı yapılır, sonuçların doğruluğu artar.


SORU: Tarama mammografisini ne zaman yaptırmam daha uygun olur?
CEVAP: En iyi sonuç için adetin ilk gününden itibaren 7-10 cu günler arasında yapılabilir. Kabaca adet bitimini takip eden hafta denebilir. Çünki bu dönemde memede ödem azalır ve daha az hassas hale gelir. Bu günlerde radyoloji uzmanı doktor gerekli görürse ultrason muayenesi de yapabilir.


SORU: Mammografi çekimi ne kadar sürer?
CEVAP: Normal şartlarda 10-30 dk arasında sürer. Gerek duyulursa ultrason muayenesi de yapılabilir.


SORU: Mammografi çekiminden sonra sonuçlarım ne kadar sürede çıkar?
CEVAP: Çekimin yapıldığı gün yada en fazla 1 gün sonra sonuçlarınızı alabilirsiniz. Sonuçlar 4 adet mammogram denen röntgen filmi ve 1 adet rapordan oluşur.


SORU: Mammografi filmi neye benzer?
CEVAP:
Mammografi filmi



SORU: Sonuçlarımı kime göstermem gerekiyor?
CEVAP: Sonuçlarınızı sizi gönderen doktora göstermeniz en uygun olanıdır. Bu doktorlar çoğunlukla Genel Cerrahi Uzmanı ve Kadın Doğum Uzmanlarıdır. Ancak diğer doktorlar da bu incelemeyi isteyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder