17 Eylül 2013 Salı

MEME USG ULTRASONU MAMOGRAFİ MEME RENKLİ DOPPLER ÜMRANİYE ÜSKÜDAR SARIGAZİ SANCAKTEPE ÇEKMEKÖY 0-216-521-88-36

SORU: Meme ultrasonu nasıl yapılır?

CEVAP: 
Meme ultrasonu bizim günlük iş rutinimizde sıklıkla yaptığımız bir incelemedir. Çoğunlukla memelerinde ağrı olan yada elle muayenede kitle hissedilen kadınlar ile mammografisi çekilen kadınlara uygulamaktayız.  İnceleme ultrason odasında hasta belden yukarısı çıplak olacak şekilde bir sedyeye uzanır. Kollarını başının üstüne kaldırır.  Radyoloji doktoru ultrason cihazının prob denilen hastaya temas ettirilen parçasını alır, memelere incelemeyi kolaylaştıran jel adı verilen sıvıdan sürer, ardından prob'u sırayla koltuk altları ve memelerde gezdirerek, meme yapısını ultrason cihazının ekranından izler.  Meme yapısını değerlendirir, bulunabilecek anormallikleri arar. Bulduğu anormallikleri ölçer. İnceleme hiç bir şekilde acı vermez, rahatsızlık oluşturmaz. Yaklaşık 5-15 dakika arasında sürer. İnceleme bittikten sonra elde ettiği bulguları yazarak rapor haline getirir. İnceleme sonrası size verilen sonuç bu raporu ve memeden alınan bir kaç görüntüyü içerir.





SORU: 
Meme ultrasonunun herhangi bir hazırlığı var mıdır?

CEVAP: 
Genelllikle temizlik yeterli olmaktadır. Ancak inceleme sırasında belden yukarısının çıplak olması gerektiğinden çıkarma kolaylığı açısından gelirken üzerinize birkaç kattan fazla giysi giymeyiniz. Boynunuza kolye takmayınız. Meme ultrasonu memede ödemin ve hassasiyetin en az olduğu adet döneminin 7 ila 10 cu gününde yapılması önerilmekle birlikte aciliyet durumlarında her zaman yapılabilir.




SORU: 
Meme ultrasonu incelemesinin sağlığa bir zararı var mıdır?

CEVAP: 
Hayır. Ultrason icelemesinin bugüne kadar herhangi bir zararı tespit edilmemiştir. En güvenli tanı araçlarından biridir.





SORU: 
Ultrasonda tespit edilebilecek hastalıklar nelerdir?

CEVAP: 
Ultrasonda pek çok meme anormalliği tespit edilebilir. Bunların başlıcaları, iyi yada kötü huylu meme tümörleri, iltihap, anormal yerleşimli meme dokusu, süt kanallarında genişlemeler, kistler, süt kisti, koltuk altı lenf bezeleri.





SORU: 
Mammografi çekilen kadınlara neden ultrason yapılır?

CEVAP: 
Radyoloji doktoru bazen mammografide bir bölgeyi meme dokusunun yoğunluğu nedeniyle net olarak değerlendiremez. Böyle bir durumda bu bölgeyi değerlendirmek için ultrason gibi yardımcı tanı araçlarını kullanır. Görülen bir kitleyi değerlendirmek için yapılabilirse de bu daha ender bir durumdur. Pek çok kadın kanser görüldüğü düşüncesi ile telaşa kapılır. Telaşa kapılmaya gerek yoktur. Ultrason muayenesi mammografi incelemesini tamamlayıcı bir yöntemdir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder