17 Eylül 2013 Salı

TRUS VE PROSTAT USG RENKLİ PROSTAT ULTRASONU PROSTAT USG 0-216-521-88-36

SORU: Prostat ultrasonu nedir?
CEVAP: Prostat ultrasonu prostat büyümesinin tespitinde kullanılan çok önemli bir teşhis aracıdır. Prostat büyümesi dışında pek çok prostat anormalliklerinde de yararlı bilgiler sağlar. Ucuz ve basit bir yöntemdir. İki şekilde yapılır. Daha sıklıkla uygulanan şekli karın bölgesinden yapılanıdır. Diğeri ise makattan yapılan şeklidir.

SORU: Karından Prostat ultrasonu nasıl yapılır?
CEVAP: İdrar torbası tam olarak dolu iken hasta sırtüstü sedyeye uzanır. Radyoloji doktoru ultrasonun prob adı verilen ve hastaya temas ettirilen parçasını alır, karnın alt bölümüne jel adı veilen koyu kıvamlı bir sıvı sürer daha sonra probu bu bölge üzerinde gezdirerek incelemeyi yapar. İnceleme yaklaşık 5 dakika kadar sürer. Hiç bir şekilde acı ya da rahatsızlık hissi vermez. İnceleme sırasında radyoloji doktoru prostat bezini anormallikler yönünden değerlendirir. Ardında prostat bezinin boyutları, hacmini ve ağrlığını ölçer. Yaşa göre değişmekle birlikte kabaca 30 gram'ın üzerinde ağırlığa sahip olan prostat normalden büyük demektir. Daha sonra radyoloji doktoru elde ettiği bulguları bir rapor halinde kağıda döker. Size verilen sonuçta bu rapor ve bir kaç adet ultrason görüntüsü bulunur.

SORU: İnceleme ne kadar sürer?
CEVAP: Prostat incelemesi deneyimli bir radyoloji doktoru yaptığında yaklaşık 5 dakika kadar sürer.

SORU: Karından yapılan prostat ultrasonunda acı ya da rahatsızlık hisseder miyim?
CEVAP: İdrar torbasının dolu olması biraz rahatsızlık hissi verebilirse de incelemenin kendisi kesinlikle bir rahatsızlık oluşturmaz.

SORU: Prostat ultrasonunun herhangi bir zararı varmıdır?
CEVAP: Hayır, kesinlikle hiç bir zararı yoktur.

SORU: Karından yapılan prostat ultrasonu için ne tür hazırlıklar gerekir?
CEVAP: İdrar torbasının dolu olması gereklidir. Bu nedenle incelemeden 1 saat öncesine kadar 1 ila 1.5 litre su içmek lazımdır. Bunun dışında bir hazırlık gerekmez.

SORU: Makattan prostat ultrasonu nasıl yapılır?
CEVAP: Özel bir ultrason probu hasta sol yanına yatmış ve dizlerini karnına çekmiş pozisyonda iken makattan geçirilerek prostat bezi incelenir. Ağrı duyulmasını engellemek için probun ucuna jel ya da vazelin sürülür. Enfeksiyonlardan korunmak için proba kılıf takılır. Bu pozisyonda iken prostat, seminal veziküller, üretra, rektum ve diğer komşu organlar incelenir.

SORU: Makattan prostat ultrasonunun bir hazırlığı var mıdır?
CEVAP: Genellikle herhangi bir hazırlık önermemekteyiz ancak gelmeden önce yapılacak bir rektal enema incelemeyi kolaylaştırabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder