17 Eylül 2013 Salı

KAROTİS VERTEBRAL ARTERLER RENKLİ DOPPLER 0-216-521-8836

SORU: Karotis yani şah damarı renkli doppler ultrasonu nedir?
CEVAP: Boyundaki şah damarlarında gerek yaşlanma sürecinde gerekse yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, sigara kullanımı, şeker hastalığı gibi nedenlerle damar sertliği denilen durum ortaya çıkar. Damar sertliğinde şah damarlarını kimi zaman daraltan kimi zaman da tamamen tıkayan plak denen oluşumlar ortaya çıkar. Plaklar bazen daralma ve tıkama yapmadıkları halde beyne pıhtı atmaları nedeniyle felçlere yol açarlar. İşte böyle durumlarda şah damarlarının durumunu öğrenmek için başvurulan yönteme karotis renkli doppler ultrasonu denilmektedir.

SORU: Vertebral arter renkli doppler ultrasonu nedir?
CEVAP: Vertebral arterler kalpten aldığı kanı daha çok beynin arka bölümüne götüren damarlardır. Bu damarların kan akımı miktarında azalma olduğunda baş dönmesi, denge kaybı, konuşma zorluğu ve nadiren felç durumları görülür. Bu duruma tıpta vertebrobaziller yetmezlik adı verilir. İşte böyle durumlarda doktorunuz vertebral arter renkli doppler incelemesini yaptırmanızı ister. Çoğunlukla karotis renkli doppler ultrason ile birlikte yapılır.


SORU: Şah damarı (Karotis) renkli doppleri nasıl yapılır?
CEVAP: Hasta doppler odasında sedyeye sırtüstü yatar. Başının altına yastık konmaz. Başı biraz geriye düşer. Bu pozisyonda iken radyoloji doktoru hastanın boynuna jel adı verlen kaygan sıvıdan sürer. Daha sonra ultrasonun prob adı verilen parçasını boyun üzerinde gezdirerek görüntüleri ekrandan değerlendirir. Şah damarlarını ve vertebral arterleri inceler. Vertebral arterlerin kan akım miktarlarını ölçer. İnceleme bittiğinde ise elde ettiği bulguları rapor haline getirir.

SORU: İnceleme sırasında acı ya da rahatsızlık hisseder miyim?
CEVAP: İncelemenin kendisi herhangi bir acı ya da rahatsızlık oluşturmaz. Ancak başı dönen hastalar yastıksız sırt üstü yattıklarında baş dönmeleri artabilir. Bu durumda değişik pozisyonlara başvurarak inceleme yapılır.

SORU: Renkli doppler ultrasonun insan sağlığına herhangi bir zararı var mıdır?
CEVAP: Hayır. Herhangi bir zararı yoktur. Çünki Renkli doppler de aslında bir ultrason yöntemidir.

SORU: Şah damarı (Karotis) ya da vertebral arter renkli doppler ultrason için bir hazırlık var mıdır?
CEVAP: Hayır, herhangi bir hazırlığı yoktur. Her zaman çekilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder